Oogst bewaren
Mijn vriendin Marije heeft laatst op haar site Flavourites een Blog gewijd aan mijn nieuw ontdekte interesse voor tuinieren en dan voornamelijk de groentetuin.
Wat ik al weer vergeten was, was hoe de tuin er een paar maanden geleden uit zag, kaal! Vandaag de meeste pruimen geoogst, toch maar op de ladder om ze te plukken want de wespen eten ze al op terwijl ze nog aan de boom hangen.
De pruimen die helemaal gaaf zijn gaan op de fruitschaal en worden uitgedeeld op de buurt en de rest wordt ontpit en doe ik in de versapers. Wat een uitvinding die machine! Ook de overvloed aan frambozen en aardbeien zijn er al doorheen gegaan. Ik wil niet alleen maar jam maken met 1 op 1 suiker..
Nu maak ik er sap van en bewaar dat in de vriezer in bakjes. Ik kan er dan altijd nog jam of chuntney van maken, het sap is namelijk vrij dik.
Maar ik denkd at ik het voornamelijk zal mixen met ander sap wat ik heb ingevroren zodat ik ook in de winter heerlijke verse fruitsap shotjes bij het ontbijt heb.
Idee: in ijsblokvormpjes het sap gieten, dan kun je de blokjes makkelijk mixen. Maar ook los gebruiken over yoghurt etc.