Skip to main content
coaching

Zweethutceremonie

De zweethut is een plek waar je in een veilige setting kunt oefenen met ongemak, weerstand en zelfzorg. Hoe je reageert in de zweethut kan symbool staan voor hoe je in het dagelijks leven met bepaalde situaties om gaat. 

Een zweethut is van oudsher een plek om jezelf fysiek, mentaal en spiritueel te reinigen… Voor natuurvolken was dit een manier om te verbinden met elkaar, de natuur en zichzelf. 

Er ontstaan steeds meer locaties waar zweethutceremonies worden gehouden. Een hele mooie beweging omdat het heel helend en verbindend kan zijn en dát kan de wereld wel gebruiken. Op de ene locatie ‘gieten’ ze wat traditioneler dan op de andere en ook zijn er verschillen in wel of geen gebruik van de rituelen van de Lakotah Indianen. 

Intentie buideltjes (TIES)

Friese nuchterheid

Wij zijn in de loop der jaren onze eigen Friese nuchterheid gaan invoegen aan het zweethut ritueel. Oorspronkelijk zijn wij begonnen met korte pittige hutten. Dit was in de stijl van Willem Wout, van wie Arjan zijn ‘opleiding’ heeft gehad, met veel Lakotah rituelen en liederen. Langzaamaan is dit gegroeid naar langere zogenaamde ‘healing lodges’ waar een gevoel van verbinding en thuiskomen belangrijker is. Ook zingen wij eigenlijk weinig Lakotah liederen meer.

Gebruiken kunnen heel helpend zijn voor het proces van naar binnen keren en bij jezelf komen. Wij halen hiervoor veel wijsheid uit de kracht van de seizoenen. Naast de hele intentie van een zweethut maken ook deze gebruiken het verschil met een sauna. Het donker, de symboliek en het zingen dragen bij aan een bijzondere ervaring. 

De adem

Zingen of neuriën reguleert je ademhaling waardoor je lichaam tot rust komt en je gedachten worden afgeleid. De zweethut wordt ook wel ‘huis van de adem’ genoemd (Inipi). Net als bij een ijsbad, bevalling of gewoon het leven zelf is je ademhaling erg belangrijk. Een rustige ademhaling geeft je lichaam het gevoel van veiligheid. 

Het ritueel

De zweethut is gebouwd van wilgentakken en is rond en laag. Ze wordt vervolgens opgedekt met 5 lagen wollen dekens zodat het binnenin donker is, maar het nog wel ademt. De zweethut staat ook wel symbool voor de baarmoeder en moeder aarde.

Buiten de zweethut worden lavastenen heet gestookt in een vuur. Zodra de stenen roodgloeiend zijn en iedereen in de hut zit worden de stenen een voor een de hut binnen gebracht.

De roodgloeiende stenen liggen in het midden van de hut en dan gaat “de deur” met wollen dekens dicht.. het is nu helemaal donker en het opgieten kan beginnen..
Iedere hut is weer anders en de energie van de “gieter” en de rest van de aanwezigen is van grote invloed. Iedere hut is dus uniek en de stenen geven je wat je op dat moment nodig hebt voor transformatie en de symbolieke ‘wedergeboorte’.

‘Roepen de stenen jou al?’

Mogelijkheden

Na jarenlang maandelijks zweethutceremonies te hebben aangeboden gieten wij nu voornamelijk nog zweethutten voor ‘prive groepen’. Echter een paar keer per jaar zullen wij een open zweethutceremonie op de agenda plaatsen. Wil jij hier bij zijn, dan is het verstandig deze vast te boeken, aangezien er een limiet zit aan het aantal deelnemers.

Open Zweethut (gemengd)

Wil je één van de slechts enkele open  zweethutceremonies (gemengd) bijwonen?  Misschien een weerzien met een groot deel van ons Zweethut Noord Team? Of voor het eerst een bezoek aan onze plek? 

Er is een beperkt aantal plaatsen dus koop je ticket hiervoor alvast in de shop.  Een overzicht van de data staat in de agenda.

Privé Zweethut vrouwen

Lijkt het je bijzonder om met een groep vriendinnen, collega’s of andere sisters een keer een zweethutceremonie alleen voor vrouwen te ervaren? 

Dat kan!  Speciaal voor jullie plannen we een geschikte dag en kunnen we ook een passend thema aan de dag verbinden.

Privé Zweethut mannen

Wil je ervaren hoe het is om bij het vuur en de hete stenen dieper te verbinden met jouw vrienden, collega’s of andere mannen? Ben je toe aan een diepere laag in jezelf?  

Samen met jullie plannen we een geschikte dag hiervoor. Als je wilt voegen we er ook nog een ijsbad aan toe.

Privé Zweethut gemengd

Net als bij de privé zweethut dagen voor mannen en vrouwen hebben we natuurlijk ook de optie om met een gemengde groep te komen. 

Deze zweethutceremonie kan gekoppeld worden aan een speciale gebeurtenis, een specifiek thema of bijvoorbeeld de seizoenen. 

Zweethut Noord

De zweethutceremonies vinden plaats in onze tuin in Friesland. Aangezien wij in het noorden van Nederland wonen en de windrichting van het noorden heel goed past bij onze intenties heten wij ‘Zweethut Noord’.

De windrichting van het noorden staat symbool voor: de winter, naar binnen keren, transformatie en wedergeboorte. Kom jij binnenkort kennis maken met onze Friese nuchterheid, heerlijke knuffels en warme stenen?

Wij begeleiden jou in de aanloop naar de ceremonie en tijdens de verschillende rondes die symbool staan voor de windrichtingen en de seizoenen van het leven. Je mag je gedragen voelen door ons team en de anderen in de hut.

Team Zweethut Noord

Met ons Zweethut Noord Team organiseren wij voornamelijk de open zweethut ceremonies (gemengd). Wij begeleiden met liefde de dagen, zorgen voor sacred space en nemen je mee in onze bubbel van warmte.
Wij zien je als de stenen je hebben geroepen…. Hieronder onze fire-keepers, hoedsters en watergieters:


Niels

Niels

Marleen

Marleen

Jeroen

Jeroen

Arjan

Arjan

Dion

Dion

Nynke

Nynke

Joachim

Janine

Dank jullie wel voor de mooie dag! Mijn hart stroomt weer over van lieve en warmte❤️🔥. De luxe van de ruimte in de hut bracht mij dat ik nog meer alleen bij mezelf kon blijven. Ook fijn om een keer te ervaren. Jullie zijn fantastisch, de warmte die jullie plek biedt is niet te evenaren. En dat komt niet alleen van de stenen😄. Blij dat ik jullie ken😘.

Anne

Mijn eerste Zweethut ervaring!
Wat een mooie plek om dit mee te mogen maken, heerlijk in het groen. De dag zelf werd begeleid door een fijne groep mensen. Jullie zorgden voor de warmte en veiligheid die van deze dag een bijzondere ervaring heeft gemaakt. Zeker ook heftig, maar uiteindelijk gaf het mij de ruimte om deze dag in het hier en nu te zijn, uit mijn hoofd te komen en mee te gaan in wat ik voelde. Een mooi cadeau aan mijzelf! ❤️

Bedankt voor deze dag 😘🙏🏼

Marieke

Wat hebben jullie het super geregeld allemaal!
Ik vond het een super fijne dag met een groep die heel goed samenging en elkaar aanvulde. Een team wat zo gemotiveerd en lief was, wat een liefde en gastvrijheid gaat er van jullie allemaal uit!!! Niet normaal! Ik heb veel geleerd.
Het was het zeker waard om helemaal jullie kant op te komen!

Sipke

Het was een prachtige dag. Zelfs al kon ik de ceremonie niet afmaken. Mooi om de verbinding tussen de mensen te zien en hoe iedereen zich om elkaar bekommert. ik kom zeker weer langs.

Toksha ake.

Mirjam

Ik ben gisteren voor het eerst in de zweethut geweest. Wat een bijzondere ervaring was het! Het was een proces van mezelf openstellen en lagen doorvoelen die ik in woorden niet kan vangen. Het mogen voelen en dat ook vrij mogen geven, durven geven. Dat zorgde bij mij van binnen voor herstel wat ik bij de psycholoog nog niet heb ervaren. Met praten zit je in je hoofd, een zweethut
brengt je bij je gevoel. Vanuit daar kan ik verder werken. Ik zou iedereen zo’n ervaring gunnen.
Vandaag was een fijne dag, er was rust en focus. Nogmaals dank voor jullie gastvrijheid en warmte, ik kom zeker weer!

Anja

En het was echt een super fijn weekend 😊 dankbaar voor de ervaringen en de prachtige hutten ❤

Tessa

De zweethut ceremonie heb ik als zeer waardevol ervaren. Heel fijn om te verbinden met gelijkgestemden in Friesland en door het warme welkom van het team voelde ik me al vrij snel op mijn gemak.
De ceremonie voelde als een diepe inwendige reiniging. De nacht na de ceremonie heb ik super intens gedroomd en een paar mooie inzichten gekregen. 🔆 De dag erna voelde ik me schoon van binnen en buiten en voelde het als een goed moment om een paar demonen los te laten en een nieuwe start te maken. ☺️
Heel erg bedankt en ik ben zeer dankbaar dat ik jullie ontmoet heb! Ik kom zeker weer meedoen! 😘

Wieneke

Ik ben echt wel dichter bij mezelf gekomen.
Ik voelde me gezien, gehoord en met een “beetje” hulp mocht ik het zelf doen.
Steekwoorden: vrede, veiligheid, liefde, gezien, geborgen, saamhorigheid.

Wat een lieve groep mensen, heel erg waardevol.

Dankbaar voor de ruimte (een kernwaarde van mij). Die ik heb gekregen, mee te mogen doen en gezien te zijn geworden. Nu ik dit typ kan ik het nog steeds voelen.
Ik zorg goed voor mij.
Ik kom graag nog eens weer.️

Anita

Ik kijk terug op een warme, verbindende en helende dag. Wat was het weer fijn om bij jullie te zijn.
Jullie gastvrijheid is buitengewoon.

Carla

Zo heerlijk geslapen na een superfijne dag met fantastische mensen😴🔥❤

Nicolette

Het was super fijn om kennis met jullie gemaakt te hebben. Zo fijn om gelijkgestemden te ontmoeten en mee samen te zijn en te verbinden. Super fijn. 

Saskia

Wauw mijn eerste Zweethut Ceremonie is een feit! Wat een ervaring. Het onbekende maakte het spannend en nieuwsgierig. Bij het warme welkom van het team voelde ik mij direct op mijn gemak.
De ceremonie is een geweldig hulpmiddel voor mij om nog meer naar binnen te keren en te landen in mijn lijf. Het was een zeer intense ervaring waar heel wat los kwam bij mij. Heel fijn om ongeremd te ontladen en de steun van Nynke en Marleen was enorm waardevol.
Ik heb het gevoel dat er veel is losgekomen en voel mij heel bevrijd. De kracht van de trommel die ik mocht bespelen raakte mij ook heel diep. Dank je wel Arjan.
Prachtige plek, fantastische team die heel liefdevol en kundig de dag begeleiden. Ongedwongen, open, humor, gemotiveerd en gastvrij. Nogmaals dank en ik kom graag nog een keer terug.

Mirjam

Wat een bijzondere ervaring! Het was een proces van mezelf openstellen en lagen doorvoelen die ik in woorden niet kan vangen. Het mogen voelen en dat ook vrij mogen geven, durven geven. Dat zorgde bij mij van binnen voor herstel wat ik bij de psycholoog nog niet heb ervaren.

Met praten zit je in je hoofd, een zweethut brengt je bij je gevoel. Vanuit daar kan ik verder werken. Ik zou iedereen zo’n ervaring gunnen. Vandaag was een fijne dag, er was rust en focus. Nogmaals dank voor jullie gastvrijheid en warmte, ik kom zeker weer!

Aho mitakuye oyasin

“Aan al mijn verwanten”

Heb je belangstelling voor een zweethutceremonie, houd dan onze FB pagina in de gaten of de agenda hier op de site. De kosten zijn gemiddeld zo rond de €75 per dag. Er zijn ook dagen dat wij een aanvullend programma hebben, dan kunnen de kosten iets afwijken.
Als je aangeeft belangstelling te hebben (bij voorkeur via de mail) of je hebt een ticket gekocht in de shop dan krijg je een aanmeldformulier met veel meer informatie over de dag zelf.

Oók is het mogelijk om een dag te organiseren voor een groep die je zelf samen stelt. Neem dan ook contact met ons op om dat samen af te stemmen.

Iedereen is bij ons welkom! wij gaan er vanuit dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt mbt je gezondheid.
Aho!

Een ritueel waarbij je je met jezelf mag verbinden…
Een bijzondere dag voor jezelf, waar je helemaal naar binnen keert…
Waar je contact maakt met jezelf…
Een dag waar transformatie en heling centraal staan…
Een stapje buiten je comfort zone…

coaching

Privé zweethut ceremonie

Hoe bijzonder is het als je een zweethut ceremonie kunt ervaren helemaal voor jou persoonlijk of samen met je partner of goede vriendin? De hele dag word je begeleid in dit mooie proces door de gieter en hoed(st)er van de hut..

Je mag je overgeven aan het ritme van de windrichtingen en de wijsheid van de stenen.. De symboliek van je voorouders, de natuur en de hitte geven je antwoord op je vragen en laten je voelen wat je op dat moment nodig hebt.

Je wordt vanaf het begin meegenomen in de ceremonie van het zweethut ritueel. Samen bouwen we de bak voor de stenen, neem je deel aan de stenen ceremonie, ontsteken we het vuur, bekleden we de hut met wollen dekens, maak je ties (intentiebuideltjes) en daarna is het tijd om begeleid door de gieter en hoed(st)er de hut in te gaan.

Jouw intentie

Voordat je de zweethut in gaat staan wij even stil bij je intentie.

Waarom ben je hier?
Met welke intentie ga jij de zweethut in?
Wat wil je loslaten?
Wat wil je meenemen de hut uit, opnieuw de wereld in?

Aan de hand van de windrichtingen en de seizoenen nemen wij jou mee “op reis” naar binnen.
Voel je uitgenodigd, veilig en gedragen door ons deze dag..

Op onze pagina over de zweethut ceremonie kun je nog meer informatie vinden over het concept zweethut.

Paula

Wow!
Wat een belevenis zijn deze twee dagen geweest voor ons.. Van het warme welkom tot de grensverleggende sessie in de zweethut..
Van compleet gezien en gehoord zijn tot heerlijk verwend worden in de kunst van vertragen..

Lieve Nynke en Arjan, dank jullie wel voor dat waar eigenlijk geen woorden aan gegeven hoeven te worden…

UBUNTU: Ik ben omdat wij zijn..

Wil je wat extra’s?

Naast een privé zweethut ceremonie kun je ook nog een nachtje blijven slapen in onze heerlijke met houtkachel verwarmde yurt-B&B. Dit is een tegelkachel dus die blijft lekker lang warm 😉

 • Samen of lekker met jezelf er even écht helemaal uit.
 • Het gevoel van een mini vakantie in slechts 24 uur.
 • Heerlijk ontspannen met óók nog een eigen privé sauna.
 • Slapen in een yurt op een bed met schapenvachten romantisch voor de houtkachel.
 • Zelf koken of gewoon lekker wat laten bezorgen.

De kracht van de natuur..

De natuur is een hele fijne plek om op te laden, bij te komen en te genieten van de kleine dingen. Maar ook een plek om antwoorden te vinden. De kracht van de seizoenen in combinatie met de zweethut is een prachtige manier van naar binnen keren en terug te gaan naar je eigen natuur.

De zon op je gezicht, de wind door je haren, hoe het weer die dag ook is, de hitte van het vuur is er zowel bij de zweethut als in de yurt om je te verwarmen. Met een beetje geluk komen de buizerds over vliegen als we de zweethut in gaan..

Wat kun je allemaal verwachten?

Lekker even mét jezelf

In deze bijzondere privé zweethut ceremonie sta jij centraal en begeleiden wij jou gedurende het hele ritueel. De 4 rondes die gegoten worden nemen wij jou mee op reis. 
Een zweethut dag begint tussen 10 en 12 uur (dit gaat in overleg) en zal rond 16:00 – 18:00 uur afgerond zijn. Wij verzorgen de gehele dag drinken en een lekkere lichte lunch.
Vooraf krijg je nog uitgebreid informatie over je eventuele voorbereiding. 

Kosten en beschikbaarheid

Open zweethut ceremonie (gemengd)

Een ticket voor een open zweethutdag kost €75 en is inclusief een lichte lunch. Een dag begint rond 10:15 uur en wordt ongeveer rond 17:30 uur afgerond inclusief potluck.

Je ontvangt in je scherm na betaling een link naar het definitieve aanmeldformulier.

Privé zweethut ceremonie 

Een privé zweethutceremonie voor jouzelf of met je partner of vriendengroep kost €75 per persoon met een minimale dagprijs van €750. Iedere extra persoon, boven de 10 personen, betaalt ook €75.

Wil je heerlijk nagenieten en nog even in de rust blijven, dan kun je ook nog blijven slapen in de B&B/ yurt.

Verder nog handig om te weten

Alle prijzen zijn inclusief btw voor particulieren en indien er zakelijk gefactureerd kan worden exclusief btw.  

Reserveren gaat in overleg. Het handigst is om te bellen of een mail te sturen naar Info@LiveYourNature.nl, dan plannen we samen een geschikt moment.

Wij zijn geen openbare gelegenheid en de yurt en sauna zijn geheel ter eigen beschikking. Iedereen is welkom bij ons, wel gaan wij er vanuit dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt over jouw (en onze) gezondheid.

Warme groet,
Arjan & Nynke

Zweethut voor vrouwen

Hoe fijn is het als je even een dag helemaal voor jezelf hebt?
Een dag waarop je met jezelf én met gelijkgestemde vrouwen kunt verbinden?
Een dag waar je bent omringd door de natuur.
Een dag in het teken van het seizoen van dat moment.
Een dag van persoonlijke ontwikkeling, hartsverbinding en een bijzondere zweethut ceremonie.

Jolanda van HeartRituals en ik organiseren samen deze speciale vrouwendagen. Wij leggen je in de watten, dagen je hier en daar uit en je kunt lekker ontspannen..
Gun jij jezelf ook zo’n dag helemaal voor jou?

Hoe ziet een vrouwen zweethut dag er uit?

 • Ontvangst met thee en wat lekkers
 • Openings- / stenenceremonie
 • Gezamenlijk opbouwen zweethut
 • Lichte lunch
 • Sharing
 • Intentie buideltjes maken
 • Start zweethut ceremonie
 • Gezamenlijk zweethut ontmantelen
 • Sharing circle en lichte maaltijd
 • Sluitingsceremonie

Geplande data

In de agenda staan alle data vermeld voor de vrouwen zweethut dagen. 

Potluck

Na afloop van een zweethutdag hebben wij de traditie dat wij gezamenlijk afsluiten en eten met elkaar (voor wie wil). Dit doen we dan met een ‘potluck’ diner. Iedereen neemt dan lekkers eten mee om te delen. 

Samen zitten we dan gezellig nog even na in de yurt bij de houtkachel. Bij mooi weer zitten we uiteraard lekker buiten in het zonnetje. 

Wij vinden het belangrijk dat je je thuis voelt op onze plek dus een beetje comfort voor en na de hut is volgens op zijn plek. 

Wat andere vrouwen er van vonden..

Marike

De zweethut, wat een bijzondere ervaring was dat! Ik zag er best tegenop, maar had er veel positieve verhalen over gehoord, dat maakte me nieuwsgierig.

We deden vier sessies, tijdens de eerste was ik heel onrustig, bang voor van alles. Ik kon me niet overgeven. Wilde vluchten, weg.

Toch ben ik blijven zitten en lukte me het uiteindelijk wel om me over te geven en ik heb er nu zelfs een warm gevoel aan overgehouden (niet zo gek misschien van zo’n zweethut :)). Ik kwam mezelf tegen in die zweethut, vooral mijn gebrek aan vertrouwen. Door hier niet voor weg te lopen heb ik weer een stap(je) gezet. Ik snap die indianen wel, wat een goed ritueel, heel zinvol. Ook zo fijn om dit met een groepje vrouwen samen te beleven.

Dankjewel Jolanda en Nynke voor de fijne begeleiding en waardevolle ervaring! En wat een heerlijke plek hebben jullie gecreëerd.!

Irma

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik geweest ben. Het heeft me goed gedaan en het heeft me veel gebracht.

Het heeft ook weer enorm mijn ‘indianenbloed’ aangewakkerd. Ik heb veel in Amerika gewerkt en ik heb contact gezocht met Native Americans die ik nog ken van vroeger en het lijkt erop dat…. ik drums ga toevoegen aan ons assortiment!! Ik ga er binnenkort 10 ontvangen en ik ben echt zooooo benieuwd!! Ze zijn gemaakt door een vrouw van een tribe in New Mexico, dat vind ik fijn en allemaal zonder chemische troep. 

En alsof dat niet genoeg was heb ik gespeurd naar de Hopi zilversmid die mijn ring heeft gemaakt. Die kocht ik toen ik er voor het eerst was in 1988 (!). Ik draag die elke dag, en ik heb hem gevonden. Hij werkt niet meer als smid en is met pensioen, maar ik heb via hem een andere smid gevonden. Die gaat sieraden voor ons maken en die krijg ik begin volgend jaar. Bijzonder hè.  Wat een vuur al niet kan doen.

 

Elseleen

Heeee lieve Jolanda en Nynke,
Ik ben zo enorm dankbaar en vervuld van vrijdag! Heb zoveel inzichten gekregen! Schuld en angst zijn dingetjes waar ik wat mee mag. Dankjewel dat jullie er waren en ik er mocht zijn.  😘😘

Een mooi cadeau voor je geliefde?

“Het is tijd om het vuurtje aan te wakkeren”

Een bijzondere zweethut ceremonie cadeau geven aan je geliefde of jullie samen?
Bel of mail mij en ik maak een cadeaubon op maat.

Het is wel van belang dat diegene die het cadeau krijgt minimaal een week van tevoren weet dat de zweethut er aan zit te komen. Zo krijgt iemand de mogelijkheid zich mentaal voor te bereiden. Het is heel belangrijk dat iemand zelf ook voelt dat het tijd is voor een hut. 

0
  0
  Jouw winkelmandje
  Je mandje is nog leeg